Suzuki SX4 S-Cross Hybrid 48V AllGrip AT GLX 2021 – Hiánypótló újítással még jobb lett!

Suzuki SX4 S-Cross Hybrid 48V AllGrip AT GLX 2021 – Hiánypótló újítással még jobb lett!

Suzuki S-Cross tesz, írta és fotózta: Háfra Zsolt Sportfotós

A címet elemezve a Suzuki fanok már rá is jöhettek, hogy mitől barátibb a jelenlegi tesztalanyom. A biztonság kedvéért azért elmondom, hogy a konfigurátorban sokáig nem volt lehetséges öszkerékmeghajtással szerelt automataváltós Suzuki S-Cross -t összeállítani. Mindez már a múlté! 

Suzuki Scross teszt

Suzuki S-Cross teszt – Lássuk kivülről

A külső dizájn semmit sem változott, de ez nem is baj, mivel egy szerethető modellről van szó. Ahogy azt a bevezetőben írtam a lényegi eltérés ebben az esetben is a felszín alatt keresendő. Az kimondottan tetszett, hogy a tesztautó összeállításánál a gyakorlatiasságot és a mindennapi használat során elengedhetetlen menetkomfortot helyezték előtérbe. A sötétszürke fényezésén szinte alig látszik meg a por és a kosz, a 17 colos felniken látható ballonosabb gumikon pedig kényelmes a közlekedés. A nagyobb kátyúkat viszont továbbra sem szereti. A beltér is hajaz az előzőre, a könnyen tisztítható műanyagok egyszerű hatást kölcsönöznek, ugyanakkor komfortossá teszik az autót. Nyilván, ha keresünk, találni fogunk benne hibát, vagy éppen kifogásolni valót – de nem érdemes, mivel a jármű a maga nemében remek.

Suzuki Scross teszt

Suzuki S-Cross teszt – A technika

Nézzünk a lemezek alá. Az erőforrás már ismerős lehet korábbi modellekből, ami nem más, mint az 1.4 literes turbós benzinmotor. A 130 lóerőt és 235 Nm nyomatékot tud, ez pedig meglepően dinamikusan mozgatja az 1300 Kg körüli kasztnit. Ehhez hozzácsapott a gyártó egy 48 voltos lágy hibrid rendszert, amely egy integrált indítógenerátort (ISG), egy 48 voltos lítiumion-akkumulátort, és egy 48-12 voltos DC/DC konvertert foglal magában. Az ISG lassításkor áramot fejleszt, amely egy 48V-os akkumulátorba kerül. Tisztán elektromosan ugyan egy métert sem tud megtenni, viszont a fékezéskor termelődött energiát visszatermelve segíti a motor forgását a nagyobb igénybevételek időszakában, valamint a stop/start rendszer finomabb működésére fordítja.

Az automataváltóval találkozhattunk korábbi elsőkerék-meghajtású tesztautókban is. Akkor is hibátlanul működött, akárcsak külön az AllGrip rendszer manuál váltóval. Most viszont megkaptunk minden földi jót a jelenlegi tesztautóban. A legmagasabb felszereltségi szint mellett a szeretett összkerék-meghajtás és az automataváltó is olvasható ugyanazon az adattáblán. Vártam már, hogy milyen lesz vezetni és ismét nem kellett csalódnom. Könnyű, kényelmes, komfortos és kimennék vele a világból, főleg ezzel az összeállítással. A jelenlegi árak mellett sem tudok elmenni szó nélkül, a kedvezményekkel együtt is 8 millió forintos árcetli láttán felszökött a szemöldököm picit, viszont a 7+3 év Suzuki garancia, és az alkatrész ellátottság az ő pártján áll.

Suzuki Scross teszt