Mio MiVue 886

Mio MiVue 886

A Mio MiVue 886 teszt kapcsán egy ismerősöm keresett fel, hogy próbáljam ki, mert érdemes. És természetesen, ha már így történt, nem hagyom szó nélkül írásban sem. Örültem a terméknek, mert régóta foglalkoztatott, hogy milyen a hétköznapokban használni fedélzeti kamerát. A baj ott volt, hogy őszintén sokalltam az árát ezeknek az eszközöknek ahhoz, hogy aztán 2 hónap múlva a fiók aljában kössön ki. Aztán menet közben rádöbbentem, hogy ez is olyan, mint ami egyébként a műszaki kütyükre jellemző. Ha megvesszük a “jó az nekem, elég az” kategóriát, akkor bizony hamar a fiók aljában köt ki. Viszont, ha veszünk egy komolyabb eszközt, akkor hasznos kiegészítővé válik az életben. 

Régi ismerős a Mio

A Mio régóta ismerősen csengő név az autós elektronikai kiegészítők közt. Anno még GPS-eket árult, és nagyban hekkeltük rá a legfrisseb iGO-t, mert akkoriban még nyoma nem volt az okostelefonos navigálásnak. Emlékszem, mikor a fuvarozó ismerősöm hármasával hozta nekem, hogy telepítsem rá az új iGO-t. Imádták, miközben sok más navigyártó terméke kesztyűtartós porfogó lett. A plusz extra, hogy az eszköz amit kipróbálhattam, a Mio és annak éppen aktuális csúcsa a 886-os. 

Gyors technikai paraméterek:

 • 3”-os IPS kijelző
 • 4K 2160P / 30fps
  2K 1440P / 60fps
  2K 1440P / 30fps HDR
  Full HD 1080p / 120fps
  Full HD 1080p / 60fps
  Full HD 1080p / 30fps
 • 8 Mega Pixels 1/1.8’’ sensor
 • Látószög (Széleslátószög): 160⁰
 • Wifi, GPS, Bluetooth
 • Sebességmérés és átlagsebességmérő kamera jelzés

Részletes technikai leírás itt található: https://www.mio.com/hu_hu/mivue-886#

Mio MiVue 886 teszt
Mio MiVue 886 teszt

Mio MiVue 886 Teszt

A könnyű telepítéssel nincsen baj, egy 3M ragasztóval a szélvédőre rögzített kis talpra könnyedén lehet gyorscsatlakoztatni a 124g-os eszközt. Aki aggódik, hogy a kocsiban kell hagyni, annak ez megnyugtató megoldás. Kesztyűtartóból 2 mozdulat, és fent a kamera, és már indul is a rögzítés. A kijelzőn menet közben GPS sebesség látható, ami pontosabb képet ad, mint a km-óra, így a tempomatos utazáshoz segítség lehet. Az eszköz jelzi a telepített sebességmérő kamerákat, és az átlagsebességmérős zónákban pedig számolja az átlagsebességünket is. Izgalmas tulajdonság, de a lényeg egy ilyen kamerának mégis csak a képe. 

A kedvenc módozataim a 4K/30fps, a HDR és a FullHD/120fps módok. De ejtsünk is szót róla, hogy miért érdekesek, és mit is jelentenek a számok. 

 • A 4K a felbontásra vonatkozik. Ez akkor számít, ha valami elöttünk történik, és bele kell nagyítani a képbe, hogy látszódjon amit látni szeretnénk. A 4K egy ekkora eszközben tisztességes, jelenleg a hétköznapi emberek szintjén ez a legmagasabb használható felbontás. 
 • A HDR (High Dynamic Range) akkor érdekes, ha szeretnénk egy videót készíteni a gyönyörű útvonalról, amin megyünk. Ugyanis ez a mód segít abban, hogy a kamera érzékelője által érzékelt legvilágosabb és legsötétebb tartomány minél szélesebb legyen. (Biztos fotóztunk már olyat, hogy az ég világos lett, emiatt a tárgy amit fényképezni akartunk, nagyon sötét. Na ezt próbálja megoldani a HDR.) 
 • Valamint a 120fps mód. Az fps azaz frame per second azt jelenti, hogy másodpercenként 120 képkockát rögzít a kamera. Ez egy rendkívül gyors mintavételezés. Mikor vissza játszunk egy videót, akkor általában 30fps-el játszunk le ami azt jelenti, hogy 30db kép játszódik le másodpercenként.  24 felett a szabad szem a képváltásokat már mozgóképnek érzékeli. Tehát a 120fps-es videó 4szer olyan hosszú ideig játszódik le mint a valóságban. Tehát negyedére tudjuk lassítani a felvételt. 

A 160 fokos kamera tényleg nagylátószögű, és bőségesen elegendő ahhoz, hogy szép térérzete legyen annak, aki visszanézi. Én a jogszabályi kérdésekbe, és az ehhez hasonló dolgokba nem mennék bele, mert hiszem, hogy ez a kamera sokkal több, mint hogy bizonyítékot gyűjthessünk idegenek feljelentgetése érdekében. Csodás emlékeket lehet csinálni egy kirándulásról, utazásról, vagy rögzíteni olyan dolgokat, amiket elmesélni szinte lehetetlen. 

Köszönöm a tesztelési lehetőséget a Mio-nak.

További eszközök a gyártótól: https://www.mio.com/hu_hu/

Mio MiVue 886 teszt
Mio MiVue 886 teszt