Lotus Exige 410 – Az én LOTUS sztorim

Lotus Exige 410 – Az én LOTUS sztorim

Idén év elején kerestem fel az importőrt a Lotus Gablini-t, hogy szívesen dolgoznék velük tartalomgyártás terén. Viszonylag hamar ment az összecsiszolódás, mert az ottaniakkal egy nyelvet beszéltünk mind autós mind tartalomgyártás terén. 

Lotus Exige 410

Közös munkánk és első találkozásom a hazai importőr autójával nem váratott sokat, de hagyott kívánnivalót maga után. Azt hiszem mi még nem végeztünk egymással. 🙂 

Egyik közös munkanapom a Gablinis stábbal az Exige tartalom elkészítéséről szólt. 2 forgatási nappal, ahol az egyik a tartalmi részek felvétele napsütésben, majd másnap a pálya melletti fotózás a DrivingCamp-en hóesésben. Mert hát mi sem természetesebb, mint egy 410 lóerős szuperkönnyű, szuperkicsi sportautót nyári gumival próbálni hóesésben egy pályán.

Első találkozásunk, és egyelőre az utolsó (ezen igyekszem változtatni) így eléggé nem volt ideális. A ki-be szállás már önmagában egy vicces tortúra az én közel 2 méteremmel, és bő 100 kiló feletti súlyommal. Erről videó is készült, ami a Facebook oldalamon Live formájában megnézhető. Mosolyogtunk. Aztán a DrivingCamp pálya, ami normális esetben egy igazán gumikat nem kímélő, tökéletes tapadást elősegítő aszfaltcsík, a hóesés és a nyári gumi kombinációjával annyira tették lehetetlenné az autó kiélvezését, hogy gyakorlatilag 2-3 kör után le is jöttem, mondván: ennek így semmi értelme. 

Lotus Exige 410

Lotus Heritage

Viszont amit a Lotus üzen (FOR THE DRIVERS) az lejött ennyiből is. Azóta is libabőrös vagyok, ha visszaemlékszem, mert a vezetés, a hang, a reakciók nagyjából semmihez nem foghatóak. Ez egy ízig-vérig sportautó, amivel eszünk ágában nem lesz bárhova máshova menni, mint vezetni. Kiszállni nem is akarsz belőle, meg amúgy is nehéz, szóval inkább menjünk még egy kört – ez a gondolat ismétlődik újra meg újra. 

Navi? Sávtartó? Könyöklő? Ambient light? okos fényszóró? Ugyan már…. Nem cipeljük magunkkal azt, ami nem kell a kanyarközéppontok támadásakor, vagy a féktávon. Előhűtött kompresszorfeltöltő, nah az viszont kell a kanyarból kifelé. És, hogy mennyire minden a vezetésről szól? A visszapilantóban nem látsz mást, csak a gázadásra elmozduló alkatrészeket a motor szívosori oldalán. 

Lotus Exige 410

Lotus Engine?

Toyota 3,5 V6-ból lett rettenet. Egy következő blogban majd mesélek a Lotus gyárlátogatásról, ahol az újabb modellek gyártása során kaptam betekintést, hogy ezek a motorok a japán gyártó tartósságáról és minőségéről híres erőforrásai miként alakulnak át az angol gyártó hajtóműivé. Nincs kérdés, hogy a gépi és kézi munka, a heritage és a jövő technológiái a Lotus gyár sajátja, és példátlanul jól csinálják. 

Aki egy Lotus-t birtokol, nem csak egy sportautója van. Részévé válik annak a különleges történelemnek, amit Colin Chapman hagyott maga után. Egy autógyártó, aki külön utat járt. Nem nagy és erős, és fancy rongyrázó akart lenni, hanem ő akarta megnyerni a pályanapokat. Megépítette hát az autót rá, és ezt bárki megvehette. 

Bakancslista lenne egy országos szlalomverseny teljes évadát végigautózni egy ilyen Lotussal….úgyhogy megyek is EuroJackpot-ozni.