Toyota Supra – Globalizáció az autóiparban

Toyota Supra – Globalizáció az autóiparban

Mostanában nagy divat lett, hogy 1-2 platformot fejleszt egy gyártó, és a modellpalettáját erre építi. Korábbi cikkemben a PSA konszern EMP2 platformjaira épülő SUV-jairól tettem említést, most pedig egy BMW által fejlesztett platformról fogok, amit Toyota Supra formájában volt szerencsém kipróbálni.

BMW alvázat mindenkinek

A BMW Z4 roadster M40i néven, a tőle megszokott hajtáslánc, 6 hengeres soros elöl motoros verzió, egy hátsókerékhajtással kiegészülve. Teljesítményadatok 340 lóerő, 500Nm és 8 sebességes piszok jó automata váltó. Jó alap ahhoz, hogy a német gyártótól megszokott 50-50%-os súlyelosztás kivitelezhető legyen, és ha komolyabban szemügyre vesszük, a motor tömegközéppontja az első tengely mögött van, tehát akár középmotorosnak is hívhatnánk. Minden ideális egy roadsterhez.

A fordulat itt kezdődik. A Z4 M40i fejlesztési költsége nyilván magas, hisz kellően modern a technika, és az ezzel járó költségek realizálásához nem elég a Z4 piaca. A BMW ügyesen megtalálta azt a piacot, ahol el lehet adni ezt a hajtásláncot, úgy, hogy a fejlesztési költségét ezzel mérsékelje. Így jött képbe a Toyota, akinek éppen aktuálisan zajlott egy régi ikonikus modelljének a feltámasztása. A Toyota Supra egy tipikus sportkupé, amihez elengedhetetlen a nagy teljesítmény, és a jó vezethetőség, így ideális házasság született az együttműködésből. Volt is szerencsém kipróbálni, és eléggé meggyőző.

Toyota Supra

Még a Brittek is veszik

Persz, miért ne csináljunk egy kis habot a tortára, ha már lehet? Egy ikonikus brit gyártó már korábban is dolgozott BMW erőforrással, 2012-től V8-asokat szerelt a Morgan Plus 8 modelljeibe. 2019-től viszont lett egy Morgan Plus Six, ami szintén a Toyota Supra és a Z4 hajtásláncát kapta meg, így 4,2 másodperces gyorsulásra képes klasszikus külsejű angol roadstert tudunk vásárolni a modern B58-as motorral szerelt hajtáslánccal. Saját tapasztalat szerint a Supra 8-13 literes fogyasztással beéri, úgyhogy körülbelül hasonló lehet a “testvérmodellek” fogyasztása is. Te melyiket választanád a 3 közül?

Többi tartalom: AutósBlogger.hu