Ford Kuga FHEV – nem csak a japánok tudnak jó hibridet gyártani.

Ford Kuga FHEV – nem csak a japánok tudnak jó hibridet gyártani.

Egy újabb tesztautó járt nálam. Nem más, mint a Ford Kuga FHEV, aminek kifejezetten örülök, mint Blogger. A Ford-ot a német autógyártók között szoktuk említeni, de valójában amerikai. A Kuga gyártási helyét tekintve pedig Valenciában készül Spanyolországban. Már hiányultátok sokan a gyártót, úgyhogy most egy éppen aktuális, a Ford Kugában újdonságnak számító Full hibrid hajtáslánccal teszteltem a modellt. Ennek reklámait láthatjátok a TV csatornáin is mostanság.

Beszéljünk először a a modellről

Ford Kuga FHEV

A Kuga 2008 óta szerepel a Ford termékpalettáján, 2012-ben frissítésen esett át. A második generáció faceliftje 2017-ben érkezett, amit a 3-ik generációnak hív a Ford. Ezt 2019-ben váltotta a mostani, tehát gyakorlatilag egy Mk4 Kugáról van szó. A C-SUV szegmensben hasítja a szeletét a piacból. A Ford SUV modellpalettája a Puma, Kuga, Edge, Explorer – méret szerinti sorrendeben az európai piacon. (Az Edge 2018 óta nem kapható – a szerk.) Érdekes, hogy a Puma hozza a fiatalos, csajos lágy vonalakat. Cuki gumicukor forma. A Kuga egy kicsit vegyes, mert a hátulja már karakteres vonalakkal hozza az amerika érzést, míg az elején azért még ott van a lágy gumicukor érzés. Az Edge más a nevéből is adódóan, karakteres élekkel emlékeztet az amerikai piacon divatos formákra. Az Explorer pedig a maszkulin alfahím megjelenésével a termékpaletta teteje.

A Kuga méreteiből eredően alkalmas családi autónak, céges választásnak. Minden mai igényt kielégít, amit az autók felé támasztunk, nagyjából kompromisszum nélkül. Hideg, higgadt konzervativizmus jellemzi, mint a német autókat általában. Minden precíz, minden kézre esik, mindent tud, amit a vásárlóközönsége elvárhat. A részletezésbe nem mennék bele, mert végeláthatatlan extrák és kiegészítők elérhetőek, melyek részletesen itt találhatóak: https://www.ford.hu/szemelyautok-szemelyszallitok/kuga

A hajtáslánc

Ford Kuga FHEV

Emlékszem a PHEV verzió is egy kellemes és nem kirívó autó volt, amolyan ideális balansz az ésszerűség és a technológia libikókáján. De ez a FHEV……

Magasra rakja a lécet a Toyota az autóiparban a hatalmas múltjával, és technológiai előrehaladottságával. Kiváncsi voltam, hogy vajon a Ford hol tart ebben a témában. És meglepődve tapasztaltam, hogy nagyjából ugyanott. Ami nagy szó, mert a japán gyártó régóta reszelgeti a saját technológiáját. Hasonló lágysággal kezeli az autó a hajtásrendszerek közötti átváltást, így a vezető igazából a műszerfali visszajelzéseken kívül nem is észleli szinte a különbséget. Miközben a fogyasztási adatok is hozzák a tőlük elvárt szintet. Hiába kényeztet minket a japán gyártó, ezt a Ford is tudja! Számomra ez egy kellemes meglepetés volt, mert őszintén megvallva nem számítottam rá. 

És akkor néhány összehasonlítás a konkurens modellekkel:

És a méretekben:

Összességében az új Kuga FHEV egy nagyon kellemes autó, és akár családi autónak, akár flottás céges felhasználásra egy igazán kiváló döntés lehet, mégha a kompakt SUV piaca viszonylag sűrű a nagy számú résztvevő miatt.