Élet a kerékpárral

Élet a kerékpárral

Lassan három hete kezdődött, amikor a Berguson Kerékpár tulajdonosával, Nagy Andrással összefogtunk. Kitaláltuk, hogy csinálunk egy kis sorozatot arról, hogy miként zajlik az élet kerékpárral egy kezdő és főleg autós életet élő ember számára.

Félelmeket tegyük félre bátran!

Rengeteg félelmem volt , hogy vajon miként fogom bírni fizikailag, és mennyire befolyásol majd az, hogy el kell engedni az autós komfortot. Láttam magam előtt, ahogy az autóval természetes távolságok az elérhetetlenség homályába vésznek. Sorra vettem, hogy mik azok a boltok, amik közel vannak, hogy pótolni tudjam a megszokott beszerzési forrásaimat. 5-6 km-es távolságban azt gondoltam nyűg lesz elindulni kerékpárral, míg autóval ez a távolság kifejezetten ciki, hisz be sem melegszik rendesen a motor.

Hát meglepet! Egy ismerősömnél tartottam egy kerékpározós nap pihenőjét, és lélekben szorongatott, hogy 7-8 km van még hazáig, ráadásul elég komoly emelkedő az út nagyrésze. Nehezen indultam neki, bár aznap volt már 16 km-es városi karikázás mögöttem, így az én léptékemmel a napi mennyiség már megvolt. Ha menni kell, hát induljunk neki. Legalább sötétedés előtt haza kellene érni, azért mégis csak biztonságosabb a világosban tekerés. És 14 perc múlva leszálltam a kerékpárról. Őszinte mosollyal, mert a feladat nem terhelt meg. (Köszi pedelec)

A hazaérkezés pillanata – mehettem volna autóval is, de élveztem tekerni!

Élet a Kerékpárral – Kerékpáros közösség az utakon

Nyilván a járvány kapcsán közösségről most sok érdekeset nem fogok tudni mesélni, mert leginkább mindenki a #social distancing jegyében teker, de rengetegen vannak. Viszont az online térben rengeteg érdekes esemény zajlott a három hétben. Többek között megkeresett egy kerékpározással foglalkozó érdi egyesület vezetője is, hogy beszélgessünk, és megmutatná, milyen a város kerékpáros szemmel. Nyilván nem szeretnék városüzemeltetési dolgokba belemenni, de ami erősen szembeötlött az az autósok és bringások közti erős nézőpontkülönbség.

Feltételezem, hogy ti olvasók (akár bringások, akár autósok) szintén tudtok mondani nem kevés hasonló helyzetet ( Ide kattintva meg is tehetitek ) , de egy ilyet gyorsan ki is emelnék. Kerékpárút egy autós hídon vezet keresztül, ahol az autóssáv szélén egy 1,5 méteres, sárga csíkkal elválasztott zóna volt kijelölve, ahogy az EU-s. Mi kerékpárosok (akkor éppen bringával mentem ezen az úton) mégis az autósáv szélét kell használjuk, mivel a kerékpárútra felhordott kavicsok, por és egyéb szennyeződés a haladást balesetveszélyessé teszi. Az első kavics, amit a bringám kereke kilőtt maga alól, a mellette lévő szalagkorlátról egyenesen a lábamra verődött vissza, nem kis meglepetést okozva. Nyilván az arra járó autósok értetlenül figyelték, hogy a bringások mit keresnek a sávjukban, ha egyszer ott a bringaút?

Most akkor puha vagyok, vagy nem?

Őszintén, ha autóval mész a szomszédba is, akkor miként gondolnál a kerékpározásra? Nekem valami szuprhősös karakter lebegett a szemem előtt, mikor szóba került, hogy majd én fogok tudni tekerni 10-20 kilómétert. Villanyos bringa? Óh, az könnyű, mondták. Azért ezzel ma is vitatkozom, de az tény, hogy a kerékpározáshoz az önbizalmat nagyon meg tudja hozni. Nem belehalni kell egy-egy tekerésbe, hanem az élményfaktor az erősebb. Összességében a kerékpározás egy jó dolog, és könnyedén tud hozni új élményeket az ember életébe. Mindenképpen javaslom azoknak, akik azt gondolják, hogy már mindent láttak, hogy üljenek fel a bringára, és menjenek végig a jól megszokott útvonalaikon. Tanulságos.

Ami erősen megváltozik kétkeréken, az az, hogy nem a célállomás elérése a legrövidebb idő alatt van fókuszban. Az odavezető út, az út mellett parkoló különleges autók, a szépen gondozott kertek, és a mosolygó kerékpárosok, akikhez tartozunk abban a pillanatban. Mert a kerékpárosok egy nagy közösség, valahol a gazdaságosság, az egészséges életmód, a környezettudatosság és egy lenyugodott gondolkodásmód vallásával. A koronavírus segít ebben, hogy legyen rá időnk, használjuk ki. Tapasztaljuk ki a határainkat, fedezzük fel ezt az élményt, és később, ha már lehet, akár csoportosan is, családdal vagy barátokkal közösen éljük meg a felfedezés élményét.

Látogassatok el a Berguson Kerékpár weboldalra vagy keressétek őket fel személyesen, ha bármilyen kerékpárral kapcsolatos kérdés merülne fel!

Többi tartalom: AutósBlogger.hu

Facebook: AutósBlogger Facebook oldala