DOT harcosok figyelmébe, avagy meddig új egy gumi?

DOT harcosok figyelmébe, avagy meddig új egy gumi?

A tartalmat támogatta a GITI Winter W1 gumiabroncsok forgalmazója!

Általános dilemma a mai világban, hogy friss, lehetőleg néhány hónapos DOT számú gumit szeretne a vásárló. A rengeteg tévhit okán olykor egészen extrém igényekkel is előáll a kedves vásárló. Ezekről a tévhitekről szeretnék egy kicsit értekezni itt néhány sorban!

Bárki is állítja, hogy hallotta valakitől, aki ismer valakit, aki úgy tudja hogy … sehol az Unióban nincs olyan szabály, hogy az 5 évnél idősebb gyártású, de még megfelelő profilmélységű és ép szerkezetű használt abroncs nem felel meg a biztonságos közlekedésre, vagy megbuktatják a műszaki vizsgán.

Milyen korú abroncsot szabad vagy érdemes megvásárolni?

Kezdjük a legelején, hogy honnan is tudjuk, mennyi idős az adott gumiabroncs. A  DOT szám a gumiabroncs külső oldalán található jelölés, amely 4 karakterből áll: az első kettő a gyártási hét száma, a második kettő a gyártási évet adja meg. Tehát egy abroncs DOT száma 2018, akkor 2018 20. héten gyártották.

Miért lett felkapott téma az abroncsok élettartama és a DOT-szám?

Régebben a használt piacon elsősorban a nyugatról behozott gumiabroncsoknál a profilmélység volt a fő szempont. Ezek az abroncsok gyakran lefutottak 2-4 évet autón, majd kikerültek egy telep udvarára, és további 1-2 évig várták esőben, hóban, napsütésben, hogy az adott kereskedő elhozza nekünk magyarországra, és felszereljék használtgumiként az autóinkra. Érthető, ha ezeknél a gumiknál fontos volt tudni, hogy mégis mikor gyártották. A gumi legnagyobb ellensége a napfény, a guminyomás (felszerelt állapotban), és a használat közbeni nagymértékű hőingadozás. Ezek azok amik megindítják az öregedési folyamatot. Egy Michelin kiadvány szerint a szakszerűen tárolt gumi 17x lassabban öregszik, mint a járműre szerelve. Tehát, ha 3 évig használunk egy gumit, és feltételezzük, hogy nem sérül szerkezetileg a gumi, akkor az anyaga állapota megegyezik azzal, mintha raktárban tárolnánk ugyanazt a gumit 3×17 = 51 évig. 

A gumi a felszereléstől számít használtnak!

A gumiabroncs élettartama akkor kezdődik, amikor elkezdjük használni. Általános forma, hogy a garancia sem a gyártási időtől számít. Jellemzően a gyártók szezonálisan készítik az abroncsokat, melyek aztán egy viszonylag hosszú és lassú szállítási lánc végén kerül a boltok vagy műhelyek polcaira. Szerencsés esetben is már fél év eltelik a gyártás hetétől, de sokszor előfordul, hogy 1-2 évbe is beleszalad ez a hosszú folyamat. De félelemre semmi ok. Amíg nem kerül fel egy gumi autóra, és nem kezdi el támadni a használatból eredő hőingadozás, és az UV-nek sincs direkt kitéve, ez nincs hatással a termékre. A szakma szerint a 3 éven belüli gumiabroncs frissen gyártott, az 5 éven belüli számít újnak. A szakemberek egységes véleménye, hogy egy gumiabroncs élettartama 10 év. Tehát, ha egy 5 éve legyártott új abroncsot tudunk szerezni, az még 5 évig használható marad. Jó eséllyel ennél hamarabb fog kopni, sérülni, melynek eredményeként csereérett lesz. 

Összefoglalva a DOT harcosoknak:

A DOT szám érdekes infó, de leginkább használt gumi esetében szolgál irányadó értéknek. Új gumiabroncs esetén 5 éven belüli DOT még biztonsággal használható, mindenféle kompromisszum nélkül. (Jellemzően 2-3 évnél régebbi DOT-os új gumit kereskedőnél nem lehet találn.) És ha már ennyire fontos a DOT, ne felejtsünk el futóművet is állítani rendszeresen, valamint rendszeresen ellenőrizni a gumiabroncsok állapotát, sérüléseit kívül-belül egyaránt!