A Kezdet – első találkozás a kerékpár világával.

A Kezdet – első találkozás a kerékpár világával.

Hogy került az életembe a kerékpár? Autós Bloggerként az életem az autók körül forog. Igazi benzinvérüként a V8 hangja, vagy a benzinszag hoz lázba. Ugyanakkor imádok felfedezni. Új tájak, új helyszínek. Így lett hobbim a fotózás is, amivel meg tudtam örökíteni azokat a pillanatokat, amiért érdemesnek tartottam, hogy nekiinduljak. Aztán egyik napról a másikra megjelent ez a szörnyű vírus az életünkben, amit COVID-19 néven egy világ gyűlöl. Gazdasági és szociális mélypontokat hozott magával, és mindenkit bezavart a lakásba #maradjotthon üzenettel. Külföldön a Social Distancing, mint megoldás került a látómezőbe, melynek alapja, hogy tartsunk távolságot.

Az itthoni kijárási korlátozás nem igazán lájkolta, hogy autózzak fel-alá a korábbi hobbimat űzve, bár a távolságtartás betartása mellett ez is biztonságos. Innen jött az ötlet, hogy a kerékpár tökéletes megoldás lehet a felfedező vágyamnak, sportolás okán még valamelyeset engedélyezett is, és a testmozgás, ami nem volt jellemző az életembe további segítség lehet átvészelni ezt a terhes időszakot.

Az üzlet

Berguson Kerékpárbolt
Berguson Kerékpárbolt

Óbudán a Berguson Kerékpárüzlet segítségét vettem igénybe a kalandhoz, ahol egy kedves ismerősöm, Nagy András családi vállalkozásaként üzemeltetve egy hatalmas árúkészlettel rendelkező bolt állt a rendelkezésemre.

Berguson Kerékpárválaszték. (Ez csak a töredéke)
Berguson Kerékpárválaszték. (Ez csak a töredéke)

András elmesélte, hogy rengeteg kerékpártípus közül lehet választani, amire egy külön írás erejéig ki is térek majd, mert komoly útvesztő az avatatlanok számára. Rövid értekezés után egy városi e-bike-ra (pedelec) esett a választás, mely kezdő kerékpárnak tökéletes, persze anyagilag nem ez a belépőszint. Ellenben az autózáshoz szokott elkényelmesedett testemnek nagy segítség, hogy a kerékpár használatának élményét tapasztaljam meg elsőkörben, és ne a kihívásait. Az e-bike és a hagyományos kerékpárok közti különbséget egy másik blog posztban fogom kielemezni, mert újabb kibontani való téma ez, rengeteg tévhittel a nyakában.

A kiegészítők

Cas Co díjnyertes kerékpár bukósisak
Cas Co díjnyertes kerékpár bukósisak

A következő kérdés ami felmerült, hogy van-e bukósisakom, és kesztyűm. Ezek ugyanis fontos kellékei a kerékpár használatának. Amellett, hogy a biztonságunk érdekében kötelező, nagyban befolyásolja a kerékpározás élményét is. És én, mint autós kényelemhez szokott ember, könnyedén dobnám a sarokba az egész bringázás ötletet, ha hólyagos tenyér, vagy hasonló nehézségekkel kellene szembenéznem rögtön az elején. Ekkor András átvitt a szomszédos üzlethelységbe, ahol kerékpáros öltözékek, kiegészítők, és mindenféle hasznos kütyü került elő.

Közel 1,5 órás idegenvezetést kaptam, amelyből most a kerékpáros bukósisak és kesztyű volt a legfontosabb téma. Ledöbbentem, mikor kiderült, hogy gyakorlatilag a 4.000 Ft-ostól a 100.000 Ft fölé emelkedő sisakig terjed a választék. Vannak a brand sisakok, és vannak olyan gyártók, akik komoly fejlesztésekkel és ügyfélprogramokkal támogatják a felhasználóikat. Így bizony van létjogosultsága annak, hogy némelyik bukó 3-4szeres áron van a ránézésre hasonló riválisához képest. És ugye itt illik azért hozzátenni, hogy a biztonságunkról van szó, tehát nem érdemes kísérteni a sorsot.

Sisakokat egyébként különböző kerékpár stílusokhoz választunk, így városi, montis, országúti sisakot megkülönböztetve. A kesztyű már inkább komfort téma, de persze egy váratlan hasaláskor inkább támaszkodik az ember a kesztyűjével a földre, mint csupasz kézzel. A kézvédőkből is van rövidujjú, és zárt ujjú kivitel, és különböző zselés markolatvédelemmel vannak ellátva. Igény szerint fázós kezűek, és a kevésbé érzékenyek különböző anyagokból tudnak válogatni a kényelemnek megfelelő választékból.

A kerékpár

Shimano Steps kerékpár kilóméteróra
Shimano Steps kerékpár kilóméteróra

A kerékpár, ami a társam lesz az elkövetkezendő időben egy Merida eSpresso 300 kerékpár, mely fel van szerelve minden olyan kiegészítővel, ami a modern biciklizéshez nélkülözhetetlen. A városi kerékpárok gyakorlati használatra vannak felkészítve, hogy a hétköznapi életünk része legyen. Ennek okán van felszerelve csomagtartóval, és sárvédővel, a kötelező lámpákon felül. A kereke a vékonyabb gumikkal szereltek közé tartozik, sima futófelülettel, oldalán vízelvezető barázdálással, így lehetővé téve, hogy a lakotterület környékén általánosan előforduló útviszonyoknak a lehető leginkább megfeleljen. Kaptam egy ABUS kerékpárlakatot is, mely megvédi a járművet az illetéktelen kezektől.

Összességében ezzel az élménnyel hazatérve a boltból kezdtem neki a kerékpáros élet felfedezésének, melynek napi részletes beszámolóját itt találjátok: Kerékpáros Blog

Látogassatok el a Berguson Kerékpár weboldalra vagy keressétek őket fel személyesen, ha bármilyen kerékpárral kapcsolatos kérdés merülne fel!

Többi tartalom: AutósBlogger.hu